Logo Dinotales

Dinotales

Archeïcum

Archeïcum

Algemeen:

Wordt onderverdeeld in 4 era’s. Het Neoarcheïcum, Mesoarcheïcum Paleoarcheïcum en het Eoarcheïcum. En wordt gerekend vanaf het oudste gesteende dat op aarde gevonden is.

Aardoppervlak:

Uit dit Eon vind men vooral sterk gemetamorfoseerde gesteente. Zoals de Komatiieten ui West-Groenland. Er wordt aangenomen dat zo een 70% van de gesteente gevormd werd in het Archeïcum.

Atmosfeer:

Zuurstof was er nauwelijks aanwezig. Enkel in kleine hoeveelheden dat geproduceerd werd door waterdamp en ultraviolet straling. En verspreide in zeer lage concentraties in de atmosfeer. Aan het begin van het Archeïcum was het niet mogelijk om vloeibaar water op aarde te hebben. Maar uit onderzoek is gewezen dat dit er toch was. De kracht van het zonlicht bedroeg maar 75% van het heden. Maar door veel koolstofdioxide zou de aarde veel warmte kunnen vast houden hebben. Aan het einde van het Archeïcum bedroeg de lichtkracht zo een 82% van wat we nu hebben.

Leven:

Leven in het Archeïcum bevate eencelligen prokaryoten worden genoemd. (Dat zijn bacteriën). En algen. Het leven ontwikkelde zich niet goed door het te weinig aan zuurstof en daardoor was er ook nog geen ozonlaag waardoor schadelijke ultraviolet stralen op aarde neervielen. Dit wijst er ook op dat deze bacteriën en algen in kolonies leefden en zo de kern te beschermen tegen de schadelijke stralen. Een belangrijke gebeurtenis tijdens het Protozoïcum is de zuurstof revolutie.


© Afbeeldingen: Tim Bertelink en Dinotales.be, bron: Wikipedia