Logo Dinotales

Dinotales

Abydosaurus

Abydosaurus

Algemeen:

Abydosaurus Mcintoshi leefde tijdens het vroege krijt in wat nu Utah is. Behoorde tot een geslacht van sauropode en behoorde tot de groep van Macronaria.

Naamgeving:

Het type soort Abydosaurus Mcintoshi werd nog maar recent beschreven en benoemd (in 2010) door Daniel Chure e.a. De naam verwijst naar de Egyptische Abydos de stad waar in de nekropolis het hoofd en de nek van de god Osiris begraven is (Osiris is de god van herrijzenis). De soortaanduiding eert de paleontoloog Jack Stanton McIntosh.

Vindplaats:

Het fossiel is gevonden in de lagen van de Cedar Mountain- formatie in Utah ( Tooele county) stammend uit de Albien en dateert ongeveer 104,46 miljoen jaar geleden. De vondst bestond uit een complete schedel met onderkaak en 4 halswervels

Beschrijving:

Het dier bezat 28 tanden de neusgaten lagen hoog en de schedel heeft een lengte van 50 cm. De snuit was plat en breed met grote oogkassen. De tandkronen waren smal en ontmoete elkaar als het dier zijn bek dicht deed. Dit kan een aanpassing zijn door het eten van planten. In de wervels was een vergroeiing te zien dit zou erop duiden dat het geen jong dier was. De schouderbladen en de voorpoten waren robuust gevormd.

Familie:

Abydosaurus is door de onderzoekers toegewezen binnen de titanosauriformes aan de brachiosauridea als zustertaxon van de Brachiosaurus.

Tijdlijn Abydosaurus

© Afbeeldingen Nobu Tamura en Dinotales.be, bron: Wikipedia