Logo Dinotales

Dinotales

Abrosaurus

abrosaurus

Algemeen:

Abrosaurus leefde tijdens het Midden-Jura 168 tot 182 miljoen jaar geleden. In wat nu China is. Hij behoorde tot de sauropode dinosauriërs.

Naamgeving:

Abrosaurus Dongpoi betekend eigenlijk sierlijke hagedis. Dongpoi betekend dan weer met enorme neus. Maar het dier werd beschreven met een proefschrift en dat kan echter niet gepubliceerd worden. Daarom werd hij maar pas in 1989 goed beschreven en in 2005 nog eens gecorigeerd als Abrosaurus A. dongpoi.

Vindplaats:

De fossielen bestaan uit een volledige schedel een minder goed behouden schedel en een skelet. En werd gevonden in China in de provincie Sichuan. In de lagen van de Dashanpuformatie uit de Bathonien tot Callovien die dateren van 186 tot 182 miljoen jaar geleden.

Beschrijving:

Het was een viervoetige herbivoor (planteneter) uit de sauropoda familie. Voor een sauropoda was hij tamelijk klein met een geschatte lengte van 7 tot 9 meter. De schedel heeft een lengte van 46 centimeter. Het dier had nogal een hoekig hoofd met bovenaan een kam. Zijn neusgaten bevonden zich waaarschijnlijk boven de ogen.

familie

Abrosaurus werdt door Zhan en Chen in 1996 toegeschreven tot de Camarasauridae. Latere bepalingen zijn minder concreet. Het is moeilijk om hem in een familie te plaatsen omdat de beschrijving nog niet compleet is.

Tijdlijn aardonyx

© Afbeeldingen: Leví Bernardo Martínez, Dinotales.be, bron: Wikipedia