Logo Dinotales

Dinotales

Abelisaurus

Abelisaurus

Algemeen:

Albelisaurus leefde tijdens het late krijt in wat nu Argentinië moet zijn. Het was een tweebenige roofdier “vleeseter/ Carnivoor” en kon tot 9 meter lang worden. Albelisaurus is een geslacht van therapode behorend tot de Albelisauridae. Dus wordt Albelisaurus in een eigen familie geplaatst.

Naamgeving:

Het typesoort Albelisaurus Comahuensis werd benoemd en beschreven in 1985 door Jose Bonapart en Fernando Novas. De naam Albelisaurus verwijst naar de professor Roberto Abel die het dier ontdekte. De tweede naam de soortaanduiding verwijst dan weer naar de regio waar hij gevonden is de regio Comahue.

Vindplaats:

De vindplaats was in Argentinië in de regio Comaheu in de steengroeve Lago Pelegrini, dat zich bevindt in Patagonië. Restanten zijn gevonden in de Rio Colorado-subgroep van Anacleto-formatie. Deze geologische formatie dateert het begin van de Campanien-periode van het krijt zo een 83 tot 80 miljoen jaar geleden.

Beschrijving:

Albelisaurus had boven zijn oogkassen geen grote uitstekels zoals bij andere Albelisauridae, wel kleinere uitstekels. Of dat denken we toch als de uitstekels van hoornstof of keratine zouden bestaan kunnen we dit niet weten omdat deze stoffen niet fossileerd. Ook op de snuit zien we een ruw oppervlakte die kan wijzen op een uitsteksel. Hij had een hoog hoofd en in verhouding met zijn hoofd tamelijk zwakke onderkaken. Dit dier zou wel eens de taak kunnen uitvoeren hebben als Tyrannosauridae in Noord-amerika en Azië. Er zijn geen andere fossielen bekend en wordt de lengteschatting op 9 meter gehouden. En daarmee zeer voorlopig.

familie:

Bonaparte plaatste Albelisaurus in een eigen familie de Albelisauridae die deel uitmaakt van de Ceratosauria.

Tijdlijn aardonyx

© Afbeeldingen Nobu Tamura en Dinotales.be, bron: Wikipedia